Blue Lightning Chartreux

De geschiedenis van de chartreux

Deze katten zijn waarschijnlijk afkomstig uit een bergachtig geisoleerd gebied in Frankrijk dat Grand Chartreuse wordt genoemd. In dit gebied is sinds de 11e eeuw de Orde van de Kartuizer Monniken gevestigd en in het klooster van deze monniken zouden sinds mensenheugenis al blauwe katten gehouden worden. In vroeger tijden hielden mensen alleen van dieren die van nut konden zijn. De katten waren erg geliefd en werden gefokt om om muizen en andere knaagdieren weg te houden uit het klooster. Omdat het gebied afgelegen lag, leken de katten na verloop van tijd sterk op elkaar en werden ze nauw verwant.

Over de herkomst en de naam van de kartuizer of Chartreux bestaan veel verschillende veronderstellingen, maar geen enkele is echt bewezen. Feit is dat er in de 16e eeuw al melding gemaakt werd van blauwe, kortharige katten die zowel in Rome als in Frankrijk voorkwamen en in de 18e eeuw dook de naam Chartreux regelmatig op in diverse boeken en artikelen als men het had over blauwe, kortharige katten uit Parijs. Het ras is vooral in Frankrijk en Belgie bijzonder geliefd. Op tentoonstellingen daar zijn ze vaak aanwezig. Buiten deze landen is de belangstelling echter vrij gering.

Feit is ook dat hij werd gefokt in de 18de en 19de eeuw voor zijn 'unieke vacht' in de pelsindustrie. Waarschijnlijk is de Chartreux rond de middeleeuwen vanuit het Oosten naar Frankrijk gekomen en heeft het ras 500 jaar overleefd zonder fokkers en maakt de Chartreux het oudste natuurlijk ras in Europa. In Bretange is men begonnen te fokken met dit ras in 1920, aangezien zijn groot succes op katten shows, werd dit ras zeer populair in Frankrijk. Na de 2de wereld oorlog is men de Chartreux gaan kruisen met de Britse Korthaar, wat een grote terugslag was voor het ras. Na hevig verzet van o.a. dhr. Jean Simmonet die een boek schreef over de Chartreux, werd in 1976 het ras terug officieel erkent door zowel Fife als CFA.

Onze katten Babeau, Dionysius en Estelle zijn allemaal afstammelingen van de beroemde kater Isatis du Vaumichon, gefokt door de heer Simmonet.

Links naar websites over Kartuizermonikken:

St. Bruno, de stichter van de orde van de kartuizers

De Roermondse kartuizermonniken